Energie-Blog

André Jurres

De stelling dat onze sector slechts zelden positief in het nieuws komt is voor niemand een verrassing. Ook deze week ging men weer vrolijk door op het slaan van de sector zonder al te veel kennis of onderbouwing. Men klaagt over de energieprijzen op een moment dat deze zeer laag staan. Gas kost in de Verenigde Staten een vierde van wat het hier kost, een vat olie is in jaren niet zo goedkoop geweest, CO2- emissies zijn zo goed als gratis, etc.

Natuurlijk zijn er nationale verschillen en is het bijvoorbeeld wel zo dat onze grootindustrie vandaag te veel betaalt voor de verduurzaming van onze energiehuishouding. In Duitsland hebben ze een maximum ingebouwd wat een grote verbruiker dient te betalen, in België niet.  Hier heeft men zeker een punt want een grootverbruiker van elektriciteit op een connectiepunt kan gerust evenveel verbruiken als 50.000 gezinnen, maar zijn impact is veel kleiner dan 50.000 individuele punten (milieu-impact). Dus is het logisch dat men hier rekening mee zou houden.

Verder komt het zoveelste boekje uit over de energiesector en wordt de vergelijking gemaakt met de georganiseerde misdaad of vergelijkbaar. Hier gaat men toch te ver want men heeft enerzijds niet de operationele kennis om hierover te oordelen en anderzijds baseert men zich op rapporten van derden. Dat in deze rapporten natuurlijk vele zaken in staan die correct zijn wil nog niet zeggen dat je zelf verbanden kan gaan leggen of eigenlijk gissen.