Energie-Blog

André Jurres

Windsector kreunt nog steeds onder hogere investeringskosten en als gevolg gebrek aan zeker rendement.

Ook recent kwamen weer berichten binnen van windmolenparken die in de ijskast gaan of minstens “on hold” gezet worden.

Men kan stillaan toch wel spreken van een tendens die niet van voorbijgaande aard is en de overheden worstelen nog met de gevolgen en wat te doen. De fabrikant weigert nog offertes uit te brengen of kondigen zeer grote prijsverhogingen aan.

Het is niet alleen een Europees probleem, want ook in de Verenigde Staten gaan partijen die concessies gewonnen hebben opnieuw met de overheid in gesprek voor een hogere vergoeding.

In Nederland viel ook op dat als…

Lees verder

De industrie in Nederland geeft duidelijk schot voor de boeg. verschenen in het FD op 27 augustus.

Transport voor groene stroom wordt onbetaalbaar in vergelijking met buurlanden.

Vorige week kwam er een wat mij betreft een weinig verrassend rapport naar buiten dat, kort samengevat, nogmaals bevestigde dat Nederland zijn industrie niet écht een warm hart toedraagt.

Het research bureau Aurora heeft in opdracht van enkele grote bedrijven een studie uitgevoerd over de impact van de aangekondigde transporttarieven van de hoogspanningsnetbeheerder Tennet op de Nederlandse competitiviteit.

De door Tennet aangekondigde investeringen voor minstens 160 miljard…

Lees verder

België wilt nieuwe kerncentrales bouwen, wishfull thinking??

Dat kernenergie in de Lage Landen aan een revival bezig is al reeds genoeg bekend.  Nederland wilt immers twee tot vier grote nieuwe kerncentrales bouwen en België wilt maar liefst tot acht  GW nieuwe capaciteit bouwen.  Een groot deel daarvan zou  van nieuwe grote en kleinere kerncentrales dienen te komen.

Deze ambitie is natuurlijk ingegeven dankzij Dhr. Poetin die in 2022 door zijn inval in Oekraïne het startschot gaf voor een enorme stijging van onze energiehuishouding.  In 2022 gaf Europa zo’n slordige 1000 miljard Euro uit aan fossiele brandstoffen en dat deed alle alarmbellen…

Lees verder

Belgische regelgever komt tot weinig verrassende conclusie

Warmtepompen niet rendabel door hoge prijs voor groene stroom

De Belgische regelgever CREG kwam na een studie tot de weinig verrassende conclusie dat het veel goedkoper is om fossiele brandstoffen te verbranden om je huis te verwarmen.

Niet alleen is de investering in een warmtepomp hoger dan in bijvoorbeeld een gasketel, maar vooral het verschil in de brandstof voor je verwarming is een groot probleem.

Nochtans is dit verschil al jaren geweten en al decennia een probleem. Kan iemand mij vertellen waarom bijvoorbeeld een…

Lees verder

Fossiele energiebedrijven willen subsidie

De uitbouw van een fossielvrije energiehuishouding gaat het uiterste van ons allen vergen. Het pleidooi dat subsidie dient om fossiele elektriciteitscentrales ‘standby’ te houden is een mogelijke weg voorwaarts om ervoor te zorgen dat tijdens een transitiefase er steeds genoeg reservecapaciteit is voor momenten dat zon en wind en hun opslag niet voldoende voorradig zijn.

De volgende vraag die men zich wel moet stellen: hoelang gaan we dergelijke ondersteuning in stand houden? Want het woord transitie wordt te pas en te onpas gebruikt.  Transitie staat vaak voor meer van hetzelfde en…

Lees verder

De ‘World Hydrogen Summit 2024’ in Rotterdam

Kentering is er, maar er is nog een lange (waterstofsnel)weg te gaan

Vorige week was de driedaagse hoogmis in Rotterdam en zie je een sector groot worden voor je ogen.  Een sector vol met hedendaagse uitdagingen waar de weerstand van de fossiele sector ook zichtbaar wordt.  De CEO van Total maakte tevens melding van het feit dat groene waterstof nog duur is en fossiel niet zal vervangen.  De woorden mogen in de oren van menigeen wellicht hol klinken van eigenbelang het is wel een feit dat de uitbouw van een duurzame huishouding niet zonder slag of stoot realiteit zullen…

Lees verder

Opvallende interesse voor ontwikkelingen groene waterstof

De zogenaamde pers artikelen volgen elkaar snel op en barsten van het ongeduld.  Opvallend is ook dat velen die aan het woord zijn niet actief zijn in de waterstofsector maar wel proberen om een onderbouwing te geven aan hun argumentatie.  In het online energie vakblad Energeia spraken drie “waterstof experts” van de Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder Tennet zich uit over de potentie van groene waterstof en niet toevallig kwamen ze tot de conclusie dat “we toch maar beter alles elektrisch houden”.

De netbeheerder heeft net verkondigd dat ze 160 miljard Euro moeten investeren in het…

Lees verder

Studies tonen maakbare toekomst aan en transporttarieven schieten alle kanten op

PBL-rapport:

De laatste dagen kwamen er twee interessante rapporten naar buiten, de eerste was van het Nederlandse Planbureau die met een positieve outlook naar buiten kwam. Met een aantal aanpassingen zijn de klimaatdoelstellingen haalbaar en hoeven we onze manier van leven niet drastisch te wijzigen.

De disclaimer heb ik niet gelezen maar deze moet toch behoorlijk groot zijn. Dat we nog in de fase van het laaghangende fruit zitten moge duidelijk zijn en de doelstelling om nu eerst een reductie van broeikasgassen tot 55% te krijgen zal op zich al een mooie verwezenlijking…

Lees verder

Industriële revolutie 4.0: van een fossiel gedreven economie naar duurzaam

De transitie van olie, steenkool en aardgas als primaire aandrijfbron van onze economie is niet langer houdbaar en maakt een enorme omwenteling in onze samenleving onvermijdelijk.  Maar de weg naar een duurzame economie met duurzame grondstoffen is bezaaid met hindernissen en vergt ook zeer grote systeeminvesteringen.

In 1815 waren er op onze planeet 1 miljard mensen en amper 200 jaar later zijn we op weg naar de 10 miljard. De behoeften van de samenleving zijn in die twee eeuwen enorm veranderd en gaan vandaag veel verder dan het strikt levensnoodzakelijke. Hierdoor is ons energieverbruik…

Lees verder

Offshore windsector op zoek naar tweede adem!

De afgelopen negen maanden hebben een nieuwe wind of beter gezegd de eerste tegenwind voor de succesvolle windsector op zee gebracht.  Voor het eerst is het fenomeen groter en goedkoper doorbroken en komt de sector zichzelf keihard tegen.

 

De wedren naar steeds grotere molens zorgde er de afgelopen jaren voor dat de fabrikanten hun ontwikkelingskosten niet kunnen terugverdienen. Met de normalisering van de financieringsmarkt is  dat effect nog versterkt.    Komende van nul percent intrest is iedere stijging groot, ook al is historisch gezien de intrestvoet  op een normaal niveau…

Lees verder
  • Waterstoftijdperk

    In 2020 richtte André VoltH2 op. Groene waterstof wordt een van de manieren om industrie en vrachtvervoer te verduurzamen. Met deze onderneming wil hij pionieren op het vlak van groene waterstof. Doel is ....


    Lees meer
  • NPG energy

    Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...


    Lees meer
  • André invest

    Naast mijn operationele activiteiten maak ik graag tijd voor studies die ik aan diverse overheden en bedrijven ter beschikking stel om zo meer inzicht of ideeen te geven in onze markten ....


    Lees meer
  • NPG energy

    Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...


    Lees meer
  • Energy age

    In 2001/002 vroeg een zakenvriend in Maastricht mij om hem en zijn directie bij te staan om een strategie te bepalen hoe om te gaan met de liberalisering in de energiemarkt. André richtte daardoor eind 2001 WattP ...


    Lees meer
  • De Telecom age

    Periode 1991-2002
    In aanloop naar het jaar 1998 werkte André voornamelijk voor TeliaSonera en Proximus in hoofdzakelijk Frankrijk, Nederland en Rusland waar nieuwe mobiele en ...


    Lees meer

The way to get started is to quit talking and begin doing