Energie-Blog

André Jurres

De Vreg communiceerde gisteren zijn jaarverslag en sprak over enkele markttendensen. De eerste was dat steeds meer gezinnen en bedrijven kiezen voor groene stroom, van 1% in 2007/2008 tot 13% vandaag de dag. Verder zei ze wel in dezelfde zin dat het systeem van subsidies wel betaalbaar moest blijven en dan nog in zowat dezelfde zin zei men dat de factuur voor de eindgebruiker met tientallen percenten gedaald zijn en dus goed nieuws(vooral dankzij de crisis en de prijsdaling van olie). Nu zitten er in deze boodschap toch enkele bedenkingen, enerzijds is men euforisch dat de gebruiker milieubewuster wordt en kiezen voor groene stroom en vervolgens wilt men de subsidies wijzigen of gewoon afschaffen(dat is wat er bijvoorbeeld in Nederland is gebeurd en gezorgd heeft voor een vernietiging van vele projecten)
Dat er achter de schermen veel gesproken wordt tussen de netbeheerders en de regulatoren is zeker, doe daar een sausje politiek bovenop en het hele groene stroom beleid kan zo omver vallen zodat de winsten van onder andere de netwerkbedrijven niet in het gedrang komen.
Vandaag deed de Creg er nog een sausje overheen door te melden dat ze een nieuwe studie hadden gemaakt voor de bevoegde minister Magnette en toevallig nu er mee naar buiten komen twee weken voor de verkiezing(lees: daarna is hij toch weg en nu kan hij nog wat populaire zaken zeggen zoals ons geld gaat niet naar Parijs, alsof het kalf al lang niet verdronken is, triest). De zogenaamde berekening van de jaarlijkse winst van Electrabel met zijn afgeschreven centrales lijkt me in lijn te zijn met studies die wij eerder zelf hebben gemaakt en laten uitvoeren, alleen heeft men cijfers van 2007 gebruikt! Men had toch wel cijfers van 2009 kunnen gebruiken om wat korter bij de huidige cijfers te zitten. Daarna gingen ze op een andere weg en blijkbaar hebben ze ook berekeningen gemaakt over het rendement van zonnepanelen projecten en windmolenparken(land), hier kwamen ze op percentages van 50 tot 160% winst op de investering voor de aandeelhouders van dergelijke projecten. Neem aan dat er ergens een foutje is geslopen in de redactie van het artikel want deze zijn gewoon totaal verkeerd en zelfs hilarisch. Zonnepanelen projecten hebben een rendement dat tussen de 9 en 15percent ligt en windprojecten gaan niet zoveel hoger, dergelijke stemming makerij zal wel een doel hebben of zelfs gestuurd worden. De kroniek van een aangekondigde dood van een duurzaam beleid?
Een dergelijke vaart zal het wel niet lopen daar we in verkiezingstijd zitten en iedereen graag begint te roepen met spectaculaire cijfers om zo zieltjes te winnen. Stabiliteit is echter fundamenteel voor een stabiele economie, dat weet een eerstejaars student economie zelfs. In tijden van onzekerheid door de op hol geslagen berichtgeving van alle kanten(gisteren las ik nog in een kwaliteitskrant markten in paniek, vandaag staat in dezelfde krant beurzen maken remonte, de waarheid ligt in het midden en dergelijke berichtgeving dient alleen maar om te verkopen of om winst te maken voor de een of andere speculant. De regulatoren zouden wel moeten begrijpen dat als men tijdens de verkiezingskoorts uitspraken gaat doen men het grote risico loopt dat dit als thema wordt meegenomen en zo het verhaal nog in hun eigen gezicht en dat van anderen kan ontploffen, enige wereldvreemdheid is hier zeker de oorzaak van.